Vruchtbaarheidstesten vrouw

Als je zwanger wilt worden dan kan dat maar een paar dagen per maand tijdens je vruchtbare periode. Er bestaan verschillende vruchtbaarheidstesten om de meest vruchtbare periode te  bepalen.

Een aantal vruchtbaarheidstesten:

vruchtbaarheidstestenTemperatuurmethode

Aan de lichaamstemperatuur kan de vrouw merken dat ze vruchtbaar is. Voor de eisprong daalt de temperatuur een heel klein beetje – ongeveer 0,1 °C. Dat is moeilijk te meten. Een tot twee dagen na de eisprong stijgt hij weer, en deze keer is het verschil groter: minstens 0,3 °C. Tegen de menstruatie daalt de lichaamstemperatuur opnieuw. Is de vrouw zwanger, dan blijft de temperatuur op dezelfde hoogte als tijdens de eisprong.

Met andere woorden: als temperatuur stijgt, heeft er een eisprong plaatsgevonden. Door gedurende enkele maanden een overzicht van de temperatuurschommelingen kan de vrouw inzicht krijgen in haar cyclus en makkelijk bepalen wanneer de vruchtbare dagen zijn. Lees meer over de Basale Temperatuur Curve (BTC).

Cervixslijm of Varentest

3 tot 4 dagen voor en 1 tot 2 dagen na de eisprong is er een verhoogde concentratie van het hormoon oestrogeen waar te nemen bij de vrouw. Hierdoor gaat het cervixslijm of vaginaal vocht een andere structuur aannemen.Het cervixslijm methode neemt in deze periode een “varen”-structuur aan die dichter wordt naarmate de eisprong nadert.
Men kan dit gaan testen door met een zakmicroscoop de structuur van het cervixslijm te gaan inspecteren. Buiten de vruchtbare periode is het slijm of vocht zichtbaar als puntjes. Wanneer er kristalvormige strepen waarneemt of een varenstructuur zichtbaar wordt wil dit zeggen dat men zich in de vruchtbare periode bevindt.
De vrouw kan ook een verandering van haar vruchtbaarheid waarnemen door een verandering van de cervix. De cervix eindigt kogelvormig in de schede en door te tasten kan de vrouw zelf vaststellen hoe de ligging en stevigheid van de cervix en opening veranderen.

Ovulatietest

Ook met een ovulatietest probeert men zo nauwkeurig mogelijk het tijdstip van de eisprong te bepalen. Dit is een van de meest gemakkelijke vruchtbaarheidstesten kunnen zowel door vrouwen met een regelmatige als vrouwen met een onregelmatige cyclus  gebruikt worden. Hierdoor is het een heel populaire en vaak gebruikte test.

Door een urinetest toe te passen kan men een verhoogd gehalte van het luteïniserend hormoon (LH) opsporen. Dit hormoon regelt de werking van de eierstokken. Ongeveer 1 dag voor de eisprong gaat het lichaam een hogere hoeveelheid van dit hormoon produceren. Dit betekent dat de eicel door de eierstokken zal vrijgegeven worden. Door gedurende enkele dagen op het zelfde tijdstip het LH-gehalte in de urine te gaan meten kan men dus vrij precies de eisprong gaan bepalen. Algemeen wordt beweerd dat ongeveer 36 uur na de hoogste LH-piek de eisprong volgt.