Onvruchtbaarheid van de vrouw

Wanneer er gedurende één jaar van onbeschermd seksueel contact geen bevruchting plaats vindt is er sprake van subfertiliteit oftewel verminderde of onvruchtbaarheid van de vrouw.

Onvruchtbaarheid van de vrouwEnkele oorzaken onvruchtbaarheid van de vrouw:

Er is geen eisprong of de eileiders zijn verstopt. Met een fertiliteitsonderzoek gaat men aan de hand van een grondige bloedanalyse en echoscopie kijken waar het misgaat. Het bloedonderzoek gaat het gehalte van progesteron bepalen (rond dag 20 in een normale cyclus van 28 dagen). Dit moet meer zijn dan 16 nmol/L om aan te tonen dat een eisprong heeft plaatsgevonden. Met behulp van een inwendige echoscopie wordt er gekeken of er voldoende follikels aanwezig zijn en of de rijping hiervan goed verloopt en of dat de oorzaak kan zijn van de onvruchtbaarheid van de vrouw.

Een andere oorzaak van de onvruchtbaarheid van de vrouw kan zijn dat de zaadcellen  niet binnendringen in het baarmoederslijmvlies of dat het sperma past niet bij het baarmoederhalsslijm. Met een post-coïtus test of PCM kijkt men de ochtend na de coïtus naar het baarmoederslijmvlies van de vrouw om te kijken of zaadcellen in staat geweest zijn in het slijmvlies binnen te dringen en er te overleven. Er zijn afwijkingen in de productie van TSH, prolactine of testosteron. Door een onevenwicht vindt er geen eicelrijping plaats.

Vaak is ook een afwijking van de baarmoeder de reden voor de onvruchtbaarheid van de vrouw. Endometriose of aanwezigheid van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte, de enige plaats waar dit slijmvlies thuishoort of een andere ernstige ziekte. Er is een afwijking van de baarmoeder of een ontsteking van het baarmoederslijmvlies waardoor de kans op zwangerschap enorm afneemt. Het afweersysteem maakt antistoffen aan waartegen zaadcellen niet bestand zijn.

Ons lichaam is een ingewikkelde systeem waarvan we nog lang niet alles weten. Kindjes krijgen behoort tot een van de meest complexe processen en is van veel aspecten afhankelijk. Het kan liggen aan zowel de man als de vrouw. Ben je na een jaar nog niet zwanger geworden op een natuurlijke manier, raadpleeg dan een arts om te onderzoeken of het de onvruchtbaarheid van de vrouw is, die van de man of de combinatie.