Vruchtbaarheidstesten man

Als zwanger worden niet lukt dan kan dat aan de vrouw, aan de man of aan de combinatie liggen. Vruchtbaarheidstesten man en voor de vrouw kunnen uitsluitsel geven waarom zwanger worden niet op de natuurlijke manier lukt. Om de vruchtbaarheid van een man te testen kan men verschillende analyses en vruchtbaarheidstesten man doen.

Vruchtbaarheidstesten man

Vruchtbaarheidstesten manEen semenanalyse

Het sperma onderzoek doet men in een klinisch chemisch laboratorium en op basis van regels die vastgesteld zijn door het WHO. Aan de hand van een monster sperma verkregen door mastrubatie gaat men het aantal zaadcellen (>15miljoen/ml), de beweeglijkheid van het sperma , de morfologie (4% van de zaadcellen moet een normale vorm hebben), de PH-waarde (tenminste 7,2), de vervloeiing en de hoeveelheid witte bloedcellen (<1miljoen/ml) gaan meten. Deze analyse is wel niet erg valide en kan bij verschillende onderzoeken verschillende resultaten opleveren.

SCSA (Sperm Chromatin Structure Assay)

Bij het SCSA onderzoek kijkt men naar de fragmentatie van het DNA in de zaadcellen. Bij een verhoogde DNA fragmentatie is de kans op mannelijke onvruchtbaarheid groter. De test levert een percentage van het aantal spermacellen dat gefragmenteerd DNA bevat. Dit percentage is best niet hoger dan 30%

FISH (Fluorescentie In-Situ Hybridisatie)

Fluorescentie-in-situhybridisatie is een chromosoonanalyse van de zaadcellen. Fish wordt gebruikt om ziektes op te sporen die het gevolg zijn van een afwijking van de chromosomen en inzicht kunnen geven van de oorzaken van onvruchtbaarheid man.

Zelf testen

Er zijn heel wat producten op de markt die de man zelf de kans geven om op een doeltreffende wijze de activiteit van het sperma te gaan bepalen.

De zelftest vruchtbaarheidstest voor mannen meet de activiteit van de zaadcellen in het sperma. De uitslag geeft een goede indicatie van de vruchtbaarheid bij de man. De test is eenvoudig thuis uit te voeren. Na een uur kan je zelf de resultaten bekijken.

Lees meer over de onvruchtbaarheid man op:

mamaenmeer.be: vruchtbaarheidsproblemen en behandelingen
andrologie.nl: aandoeningen verminderde vruchtbaarheid
papaworden.be: als het niet lukt